Sabic wil afvalplastic inzetten voor naftakrakers

Raoul Boers

21/12/18

Sabic en Plastic Energy gaan samenwerken in een project voor de chemische recycling van lastig te recyclen gemengd kunststofafval.

Sabic wil afvalplastics gaan gebruiken als grondstof voor naftakrakers.
Sabic wil afvalplastics gaan gebruiken als grondstof voor naftakrakers. (Foto: Saudi Basic Industries Corporation, Sabic)

Chemiebedrijf Sabic heeft een ‘memorandum of understanding’ ondertekend met het in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde Plastic Energy voor de levering van grondstoffen voor de petrochemische activiteiten van Sabic. De twee ondernemingen zijn van plan een commerciële fabriek te bouwen in Nederland voor het produceren van Tacoil, een gepatenteerd product van Plastic Energy dat wordt gemaakt door het recyclen van laagwaardig gemengd plastic afval dat zal worden verbrand of gestort. De verwachting is dat de fabriek in 2021 operationeel zal zijn. Wat de capaciteit van de installatie gaat zijn, en hoe hoog het investeringsbedrag is, is niet bekend gemaakt.

“Sabic is er trots op het eerste petrochemische bedrijf te zijn dat een project implementeert om moeilijk plastic afval via chemische weg te recyclen in een grondstof voor stoomkrakers”, aldus Frank Kuijpers, General Manager voor Corporate Sustainability bij Sabic.

Technologie

Plastic Energy heeft een gepatenteerde thermochemische conversietechnologie op de markt gebracht waarmee een ​​breed scala aan verontreinigde en vervuilde afvalplastics, die nauwelijks recyclebaar zijn voor conventionele processen, kunnen worden omgezet in  bruikbare grondstoffen. De kunststoffen worden gesmolten in een zuurstofvrije omgeving en vervolgens afgebroken tot synthetische oliën, waarna de oliën worden geraffineerd en opgewaardeerd als grondstof voor traditioneel petrochemisch gebruik. Carlos Monreal, oprichter en CEO van Plastic Energy: “We hebben al twee industriële fabrieken in Spanje die 24/7 operationeel zijn, en een technologieteam dat meer dan 10 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling van deze gepatenteerde technologie.”

 

Bron: Afvalonline.nl