E-waste Race zorgt voor bewustwording én zamelt bergen e-waste in!

Rianne van der Krogt

26/10/20

De E-waste Race zorgt met een combinatie van onderwijs en een inzamelactie voor een aantoonbare bewustwording rondom het inzamelen van elektronisch afval bij basisschoolleerlingen. Jaarlijks wordt het project in ruim dertig gemeenten en regio’s door het hele land georganiseerd. In Limburg wordt de actie al sinds 2017 georganiseerd in vijftien gemeenten.

Wedstrijd en bewustwording

De E-waste Race is een leuk en leerzaam project waaraan tien basisscholen uit een gemeente of regio meedoen. De kinderen uit groep zes, zeven of acht krijgen een waardevolle gastles over grondstofschaarste, duurzaamheid en circulaire economie. Na deze les gaan de kinderen vier weken lang zoveel mogelijk kleine elektronische apparaten inzamelen. Dit doen ze door vanuit thuis spullen mee te nemen, maar ze betrekken er ook de buurt bij. Buurtbewoners kunnen hun e-waste aanmelden op de website www.ewasterace.nl. De kinderen kunnen dan een afspraak maken om de spullen op te komen halen. Als bedankje krijgt de buurtbewoner kortingscodes voor mooie duurzame merken zoals NOWA, BYOR en Gerrard Street. De ingezamelde spullen worden opgehaald door een lokale afvalinzamelaar die ervoor zorgt dat het e-waste op de juiste manier gerecycled wordt. De school die het meeste inzamelt wint een leuk en leerzaam schoolreisje. Zo maken we het recyclen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Lokale samenwerking en impact

De E-waste Race organiseert al sinds 2014 races op basisscholen. Inmiddels hebben er 93 races plaatsgevonden door het hele land. Bijna duizend basisschool klassen hebben meegedaan met het project en zij hebben in totaal meer dan 1,4 miljoen apparaten ingezameld. In 2017 werd de eerste E-waste Race in Limburg georganiseerd en inmiddels hebben er in de laatste drie jaar al vijf races plaatsgevonden in de provincie.

De kracht van de E-waste Race zit hem in de campagne die kinderen in de wijk voeren. Met flyers, posters en het inzetten van de lokale media proberen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken. Hierdoor zamelen de kinderen niet alleen veel in, een race zorgt ook voor bewustwording rond e-waste bij de kinderen en bij hun omgeving. Onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven laat zien dat per race er gemiddeld 6000 personen bereikt worden. Daarnaast laat het onderzoek zien dat er een blijvende gedragsverandering bij de kinderen en hun omgeving plaatsvindt.

Een E-waste Race wordt altijd georganiseerd door een lokaal afvalinzamelbedrijf. Zo organiseerde Renewi afgelopen najaar de eerste E-waste Race in Venlo en organiseerde Rd4 in 2017 en 2019 een race in de gemeenten waar zij de afvalinzameling verzorgen. In de gemeenten Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas werd er door Weee Nederland al twee keer een E-waste Race georganiseerd. Deze races zijn enorm succesvol geweest want er zijn in totaal 107.000 apparaten ingezameld!